Ohjelmistorobotiikka on pelkkä markkinointikikka

Ohjelmistorobotiikkaa markkinoidaan suurena ja mullistavana uutena, mitä se ei alun perin ole koskaan ollutkaan.

Ohjelmistorobotiikka on osaamattomien ohjelmistotalojen tapa paikata puutteellisesti toimivia ohjelmiaan, joita ei ole alun perinkään suunniteltu käyttäjää ajatellen, saati käyttämistä varten.

Mitä ohjelmistorobotiikka oikeastaan on?

Aiheesta on tehty hienoja videoita ja blogeja, joiden tarkoitus on kertoa, kuinka saadaan tällaisilla älykkäillä liittymillä tieto kulkemaan automaattisesti järjestelmästä toiseen. Todellisuudessa kysymyshän on vain liittymärajapinnasta, jolla kytketään kaksi järjestelmää toisiinsa. Missä wow-efekti?

Miksi väitän näin? Kyse on siitä, että yhdessä järjestelmässä on yksi tieto ja toisessa toinen, tai mahdollisesti tarvitaan kaksi järjestelmää kahden eri toiminnon suorittamiseen. Syy siihen, miksi on alun perin tarvittu erilliset järjestelmät johtuu siitä, ettei yhdellä pystytty tekemään kaikkea. Suomeksi sanottuna kaksi puutteellista järjestelmää on viritetty teipillä yhteen, jotta ne saataisiin pelaamaan yhteen ja täyttämään käyttäjän molemmat tarpeet.

Ohjelmistorobotiikalla korvataan puutteet softassa

Toinen perustelu ohjelmistorobotiikalle on halu saada järjestelmä tekemään jokin temppu, joka korvaa ihmistyön. Sillä yritetään siis puhtaasti paikata puutteita itse softassa. Mikäli järjestelmä olisi ollut kykenevä alun perinkin tähän temppuun, olisi se kyennyt siihen ilman lisäkoodausta, johon laitettavat työtunnit syövät varsinaisen säästön melko pieneksi. Toki on tapauksia, joissa alkuperäiseen softaan ei tällaista ole ollut mahdollista tehdä, jolloin voidaan puhua parannuksesta ja näennäisestä säästöstä. Mutta todennäköisesti vastaavia ”säästön paikkoja” havaitaan myös muualla, jolloin homma lähtee laajenemaan.

Näin saadaan hienosti laskutettavia työtunteja softatalolle ja asiakas maksamaan niistä. Kunnes ollaan teipattu ja liimattu tällaisia pieniä virityksiä koko ohjelmisto täyteen, huomataan että bisneksen kasvaessa tai muuttuessa ollaankin äärimmäisen sidoksissa niihin koukeroihin, joita varten softaa aiemmin viriteltiin. Sen seurauksena ei pystytä adaptoitumaan muutoksiin kovinkaan nopeasti, vaan jäädään auttamatta lähtötelineisiin ketterämpien kilpailijoiden porskuttaessa ohi oikealta ja vasemmalta.

Valitse kykenevä softa heti kättelyssä

Välttääksesi edellä mainitun tilanteen, suosittelen vahvasti valitsemaan heti alusta saakka kykenevän softan. Tai miksi tyytyä softaan, kun voit hankkia saman tien liiketoiminta-alustan? Tosin alustankin mahdollisuudet voidaan mokata vanhakantaisella ajattelulla. Kunnolliseen liiketoiminta-alustaan saadaan toteutettua ideoita omin voimin jopa ilman softataloa.

Ai miksi ihmeessä sanon näin softatalon edustajana? Yritänkö sahata omaan tai edustamani yrityksen nilkkaan? Vastaan rehellisesti, että tavallaan kyllä. Itseäni kiinnostaa tehdä uusia mielenkiintoisia asioita ja auttaa asiakasta aidosti menestymään keskittymällä toteuttamaan syntyviä muutoksia ja pysymään muutoksen mukana ja jopa luomaan muutosta. Kun toteutetaan itselle kiinnostavia asioita ja jätetään rutiininomaisia koodaustöitä pois, päästään softafirmassakin eroon tylsistä bugien korjauksesta ja pikkuviilauksista. Näin asiakas saa softatalolta ja liiketoiminta-alustasta enemmän irti.

Oletko halukas kuulemaan, miten tällainen on mahdollista? Ota yhteyttä NetSuite-evankelistaan Juha Kuivaiseen (juha.kuivainen(a)accountorenterprise.fi) tai ota ensimmäinen askel lataamalla alla oleva NetSuite-opas.

 

Millaisten käytännön askeleiden kautta NetSuiteen kannattaa tutustua. Lataa opas itsellesi veloituksetta täältä:

Facebooktwitterlinkedin

Aki Koivisto

Aki Koivisto toimii NetSuite-pilvialustan käyttöönottojen parissa. Kokemusta niin tuotannollisista yrityksistä kuin myös erilaisten palveluyritysten ja palveluprosessien parista on kertynyt nyt 10 vuotta, josta viimeiset 2 vuotta NetSuiten parissa. Aki innostuu eniten palveluprosessinen kehittämisestä ja ratkaisujen rakentamisesta mahdollisimman hyvin asiakkaan toiveiden mukaan. Koulutukseltaan Aki on tuotantotalous-insinööri, joten Lean-periaatteiden hyödyntäminen on hänen sydäntään lähellä. Hän on myös innostunut ketteristä menetelmistä ja niiden tuomista hyödyistä.

Tuttavat kuvailevat häntä ”insinööreimmäksi tuntemakseen ihmiseksi”, jolle hyvät urheiluvälineet ovat kuntoilun perusta. Pienten lasten isän velvollisuuksilta jäävällä vapaa-ajalla Akin löytääkin usein maastopyörän selästä, juoksulenkiltä, hiihtolenkiltä ja syksyisin metsästä lintujahdista.”

Tuoreimmat blogitekstit

OTA YHTEYTTÄ

Kerro, miten voimme olla avuksi. Jätä yhteystietosi niin palaamme asiaan mahdollisimman pian. Ota ensimmäinen askel jo tänään, älä odota huomiseen.

Accountor Enterprise Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PYSY AJAN TASALLA

TILAA ILMAINEN UUTISKIRJE

Saat yrityksemme tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.