Niskalenkki liikenneruuhkasta – näin tartut avoimeen dataan Power BI:lla

Aika on rahaa, ja mikään ei tunnu yhtä hukkaan heitetyltä kuin työmatkaruuhkassa auton ratin takana kulutetut ylimääräiset minuutit.

Ei huolta, sillä nyt voit selvittää helposti, milloin kannattaa karauttaa oma peltilehmä kehätielle –  ja milloin taas on fiksuinta pysyä vielä hetki kotona tai työpaikalla. Tarvitset vain ripauksen uteliaisuutta, nipun avointa dataa sekä Microsoftin ilmaisen datan analysointi- ja visualisointityökalun, Power BI:n.

Liikennevirasto tarjoaa avoimena datana Uudenmaan liikenteen sujuvuustietoja Creative Commons 4.0 -lisenssillä. Näiden tietojen raportointi, analysointi ja visualisointi onnistuu Power BI:llä.

Hypätään tässä vaiheessa muutaman työvaiheen yli ja tarkastellaan lopputulosta:

Yllä olevassa raportissa vasemmanpuoleinen hierarkkinen osittaja (Hierarchy Slicer) on räätälöity visualisointi ja ladattu raportille ulkopuolisesta palvelusta Office Storesta. Valitun tiejakson tiedot tulevat karttaan ja matriisitaulukoon. Treemap-visualisoinnista voi valita tiejaksot sen mukaan, kuinka sujuvaa liikenne on niillä.

Liikenteen sujuvuus -raportin luominen vaihe vaiheelta

Miten tällainen yksinkertainen, mutta informatiivinen raportti luodaan? Yksinkertaistettuna raportin luomiseen sisältyy

  • datan haku ja muokkaus
  • tietomallin luominen
  • visualisointi
  • julkaiseminen.

Ensimmäisenä täytyy käytössä luonnollisesti olla dataa, jota voi hyödyntää. Tässä tapauksessa data haetaan Liikenneviraston Avoin data -palvelusta Power BI Desktop -sovelluksen kyselyeditorilla.

Datan hakemisen jälkeen se täytyy muokata sopivaksi. Alla on ote muokatusta datasta. Tässä tapauksessa datan muokkaus tarkoittaa ainoastaan tietotyyppien korjaamista.

power-bi-trafi-data

Datan hakemisen ja muokkaamisen jälkeen luodaan tietomalli. Siinä raportille ladatut datat, niiden taulut, linkitetään toisiinsa yksilöivän tiedon perusteella. Tällä raportilla on yhdistetty taulu, joka sisältää ajankohtaiset liikenteen sujuvuustiedot (fluency-current) ja taulu, joka sisältää tiejaksojen perustiedot (travel-time-links).

Tietomallin luomisen yhteydessä olen tehnyt DAX-kaavoilla muutamia lisäsarakkeita. Kuten huomaat ylläolevasta kuvasta, niin mittausaika (measuredTime) ei ole parhaassa mahdollisessa muodossa. Olen muuttanut sen DAX-kielellä informatiivisempaan muotoon. Lisäksi olen lisännyt sarakkeen, jossa keskimatka-aika näkyy minuutteina ja sekunteina.

Visualisointi herättää datan eloon

Visualisointi tarkoittaa käytännössä raporttien luomista. Näyttävien ja informatiivisten visualisointien luominen Power BI:lla on helppoa, ja sen oppii nopeasti pienen harjoittelun jälkeen. Tällä raportilla on neljä visualisontia: englanninkielisinä termeinä ne ovat Hierarchy Slicer, Matrix, Map ja Treemap.

Raporttia voi käyttää ja tarkastella sellaisenaan Power BI Desktopista. Hyödyllisimmillään se on kuitenkin jaettuna. Desktopin julkaisutoiminnolla raportin voi jakaa Power BI Services -pilvipalveluun, jossa se on rajatun käyttäjäryhmän käytössä ja hyödynnettävissä. Raportin voi myös upottaa verkkosivulle, kuten olen tehnyt tässä kirjoituksessa.

Liikenneviraston tarjoamat liikenteen sujuvuustiedot päivittyvät muutaman minuutin välein. Kaikista mittauspisteistä ei kuitenkaan ole saatavilla tuoretta dataa. Olenkin rajannut dataa niin, että näkyviin tulee viimeisen 10 päivän aikana tuotettu data.

Power BI:lla kesytät kurittomankin datan hyötykäyttöön

Power BI on huippuluokan raportointi- ja analysointisovellus. Se mahdollistaa eri lähteistä otetun datan yhdistelyn ja analysoinnin sekä upottamisen verkkosivustoille ja eri ohjelmiin. Internetissä on saatavilla runsaasti avointa dataa, jota voi hyödyntää joko sellaisenaan tai yhdistelemällä oman liiketoiminnan dataan.

Jos Power BI:n käytön aloittaminen tuntuu hankalalta tai olet jo päässyt alkuun, mutta tarvitset apua osaamisen syventämiseksi, saat meiltä apua. Accountor Enterprise Solutions tarjoaa sekä valmiiksi paketoituja että räätälöitäviä Power BI -koulutuksia. Syvempään liiketoimintatiedon analysoimiseen on tarjolla kartoituksia tai POC:eja, joissa käytetään yrityksenne omaa dataa.

 

Power BI -koulutuksessa pääset näkemään, kuinka tietomalleja ja raportteja luodaan Microsoft Power BI:n avulla. Ilmoittaudu mukaan Power BI -koulutukseen 12.12.2017:

 

Facebooktwitterlinkedin

Samuli Tyni

Samuli toimii sovelluskonsulttina Accountor Enterprisellä. Hänellä on noin 10 vuoden kokemus ostolaskujärjestelmien käyttöönotto-, kehitys-, ylläpito- ja integraatiotehtävistä.

Työmatkat hän käyttää tehokkaasti juoksemalla. Vapaa-aikanaan hän tykkää olla perheen kanssa. Opiskelu on rakas harrastus.

OTA YHTEYTTÄ

Kerro, miten voimme olla avuksi. Jätä yhteystietosi niin palaamme asiaan viimeistään seuraavan arkipäivän aikana. Ota ensimmäinen askel jo tänään, älä odota huomiseen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PYSY AJAN TASALLA

TILAA ILMAINEN UUTISKIRJE

Saat yrityksemme tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Tilaan uutiskirjeen aiheesta