Skaalautuvuus, ketteryys, kustannustehokkuus – näin liiketoiminta-alusta muuttaa bisnestäsi

Liiketoiminta-alusta on laaja yhteensopiva liiketoimintasovellusympäristö, joka mahdollistaa nykyaikaisten liiketoimintaprosessien toteuttamisen tehokkaasti. Kuten mikään teknologia, yksikään liiketoiminta-alusta ei itsessään luo lisäarvoa yrityksellesi. Kyse on siitä, kuinka tehokkaasti kykenet lunastamaan hyödyt omassa liiketoiminnassasi.

Liiketoiminta-alustat lupaavat perinteisiin it-ratkaisuihin tottuneelle skaalautuvuutta, ketteryyttä, kattavuutta ja kustannustehokkuutta. Kun tämä liiketoiminta-alustojen perusfilosofia alkaa aueta, mielessä pyörii varmasti joukko erittäin hyviä kysymyksiä.

Miten liiketoimintamme muuttuu liiketoiminta-alustan myötä?

Mistä luvattu lisäarvo konkreettisesti muodostuu?

Miten teen rahaa liiketoiminta-alustoilla?

Liiketoiminta-alustan tai perinteisen yrityssovelluksen hankinnan yhteydessä pyritään arvioimaan hankinnan kokonaiskustannusta (Total Cost of Ownership, TCO) ja tietysti myös sijoituksen tuottoa (Return on Investment, ROI) sekä takaisinmaksuun kuluvaa aikaa verrattuna muihin hankintavaihtoehtoihin.

Kokonaiskustannusten taloudellinen arviointi on suhteellisen suoraviivaista, mutta tuottojen arviointiin liittyy enemmän tulkinnallisia ja spekulatiivisia elementtejä. Kuinka hyötyjä voidaan arvioida toiminnan tehostumisen, saavutetun kasvun tai tuottavuuden näkökulmasta? Kuinka hankinnan tuottamaa lisäarvoa liiketoiminnalle voidaan oikeasti arvioida ?

Tuottavuus voidaan yksinkertaistaa kaavaan:

Tuottavuus = Tuotos / Panos

Liiketoiminta-alustan avulla tuottavuutta voidaan parantaa vaikuttamalla sekä tuotokseen että siihen liittyvään panokseen.

Liiketoiminta-alustat auttavat uusien palveluiden ketterässä luonnissa ja lisäävät mahdollisuuksia vastata markkinoiden synnyttämään tarpeeseen tai kysyntään.

Liiketoimintaa voidaan kasvattaa hyödyntämällä alustojen tarjoamia palvelukanavia nykymarkkinoilla tai skaalaamalla liiketoiminta kansainväliselle tasolle. Toisaalta voidaan rakentaa ja ottaa käyttöön täysin uusia liiketoimintamalleja.

Liiketoiminta-alustojen kannalta keskeiset tuottavuuden elementit voidaan esittää seuraavanlaisena kaavana:

Tuottavuus = Ketteryys & Innovaatiot ✖ Skaalautuvuus & Kasvu / Panos

Tarkastellaan lyhyesti, mitä mitä nämä yhtälön osa-alueet käytännössä merkitsevät.

Ketteryys ja innovaatiot kiihdytyskaistalle

Liiketoiminta-alustat kasvattavat yrityksen kykyä uusiutua ja luoda uusia innovatiivisia palveluita sekä lisäävät mahdollisuuksia vastata markkinoiden synnyttämään tarpeeseen tai kysyntään. Parhaimmillaan ne voivat olla johdattamassa yritystä disruptiiviseen innovaatioon uusien tuotteiden tai uusien markkinoiden osalta, lisäten yrityksen kasvua ja kilpailukykyä merkittävästi.

Liiketoiminta-alustat mahdollistavat uusien palvelupohjaisten liiketoimintamallien hyödyntämisen sekä verkostomaisen arvonluonnin asiakkaiden, yrityksen ja sidosryhmien välillä. Liiketoiminta-alustojen avulla uusien palvelutuotteiden luonnissa voidaan hyödyntää koko arvoketjun tai -verkoston tietoa.

Verrattuna perinteisiin yrityssovelluksiin liiketoiminta-alustat tarjoavat kiihdytyskaistan uusien sovellusalueiden ja teknologioiden pariin. Yksittäisen yrityksen ei ole enää järkevää tehdä kehitystä suljetusti omaan käyttöönsä. Sen sijaan yritykset voivat hyödyntää laajaa, alati kehittyvää alustan kansainvälistä ekosysteemiä kevyemmällä investointiriskillä. Lisäksi yritys voi luoda omia palvelukomponettejaan, reagoiden tarvittaessa nopeasti markkinoiden muutoksiin tai teknologian tuomiin uusiin mahdollisuuksiin.

Skaalautuvuus ja kasvu kitkattomaksi

Liiketoiminta-alustat mahdollistavat liiketoiminnan kasvun ja laajentumisen. Volyymia voidaan kasvattaa hyödyntämällä alustojen tarjoamia palvelukanavia. Niiden kautta myös uusien palveluiden tarjoaminen ja tuottaminen on mahdollista ketterästi, ilman teknologisia rajoitteita ja isoa tuotekehityspanosta.

Palveluiden tarjoamisen ja vuorovaikutuksen kannalta keskeisiä palvelukanavia ovat:

  • Palveluportaalit – monikanavaisen asiakaspalvelun mahdollistaminen
  • Avoimet rajapinnat (API) – tiedon tuomisen ja hakemisen mahdollistaminen alustalle. Mahdollistaa uuden liiketoiminnan ja arvon luomisen tuotteiden yhteyteen.
  • Verkkokaupat – tuotteiden ja palveluiden tarjoaminen laajasti.

Palveluiden tuottamisessa yllä mainittujen kanavien kautta voidaan tarjota uusia palvelutuotteita, hyödyntäen parhaimmillaan koko arvoverkoston tietoa.

Globaalit liiketoiminta-alustat tukevat myös kansainvälistä laajentumista. Liiketoiminnan aloituskynnys uusilla markkinoilla madaltuu , kun alusta tukee nopeaa markkinoille siirtymistä.

Kasvua voidaan hakea myös hyödyntämällä uusia liiketoimintamalleja. Liiketoiminnan transformaatio voi tapahtua esimerkiksi ansaintalogiikan muutosten kautta, siirtymällä kohti tietointensiivisempää palveluliiketoimintaa tai hyödyntämällä yrityksen arvoverkoston ydinkyvykkyyksiä uudella tavalla.

Kulurakenne haltuun

Kustannusetu muodostuu monista komponenteista. Liiketoiminta-alustoille on saatavissa esim. vertikaalikohtaisia laajennuksia, joiden kehityskustannukset jaetaan laajan asiakasjoukon kanssa.  Lisäksi kustannussäästöt versiopäivitysten ja tietoteknisen alustan osalta ovat merkittävät.

Kustannukset skaalautuvat käytön mukaan eikä raskaita ja riskipitoisia kertainvestointeja ole tarpeellista tehdä. Tämä mahdollistaa myös erilaiset ketterät kokeilut, jotka ovat myöhemmin skaalattavissa laajamittaiseen käyttöön.

Liiketoiminta-alustojen hinnoittelu on usein rakennettu siten, että kustannushyötyä saadaan kasvatettua erityisesti tilanteissa, joissa liiketoiminta-alusta on mahdollisimman laajasti organisaation eri toimintojen käytössä.

Tämä blogiteksti on ote Lisäarvoa bisnekseen liiketoiminta-alustalla – miksi ja miten? -oppaastamme. Oppaasta löydät lisää asiaa yrityksesi liiketoiminnan kiihdyttämiseen modernien järjestelmien tuella. Lataa opas:

Facebooktwitterlinkedin

Ilari Pänkäläinen

Ilarilla on yli 7 vuoden kokemus ERP liiketoiminnasta. Hän on toiminut ratkaisuarkkitehtinä ja projektipäällikkönä vaativissa projekteissa sekä ollut talouskonsulttitiimiin tiiminvetäjänä. Ilarin nykyiseen toimenkuvaan kehityspäällikkönä kuuluu liiketoiminnan kehitys, ratkaisujen tuotteistaminen, kumppanisuhteiden kehittäminen sekä uudet teknologiat ja menetelmät.

Koulutukseltaan Ilari on Tietojohtamisen DI. Pääopintojensa ohessa hän on suorittanut myös kansainvälisen liiketoiminnan BA-tutkinnon Englannissa.

Vapaa-aikansa Ilari viettää liikunnallisissa merkeissä vuodenajasta riippumatta. Kesällä Ilari rentoutuu myös mökkeily merkeissä, mikä tuo hyvää vastapainoa kiireisellä arjelle

Tuoreimmat blogitekstit

OTA YHTEYTTÄ

Kerro, miten voimme olla avuksi. Jätä yhteystietosi niin palaamme asiaan mahdollisimman pian. Ota ensimmäinen askel jo tänään, älä odota huomiseen.

Accountor Enterprise Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PYSY AJAN TASALLA

TILAA ILMAINEN UUTISKIRJE

Saat yrityksemme tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.