Microsoft Power BI mullistaa liiketoimintatiedon hallinnan

BI-markkina on pöhissyt viime syksystä lähtien, kun Microsoft julkaisi uusitun Power BI-tuotepalettinsa. Microsoft Power BI on raportointi- ja analysointityökalu, jolla voidaan kerätä ja yhdistellä dataa monipuolisesti erilaisista tietolähteistä, visualisoida koostetusta datamallista näyttäviä raportteja ja jakaa ne helposti niitä tarvitseville käyttäjille.

Arviot uudesta tuotteesta olivat aluksi varovaisia, mutta viimeistään Gartnerin viime kuussa julkaisema arvostettu BI-nelikenttä (Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms) räjäytti pankin, kun Microsoft oli lämätty kiekkotermein suoraan syötöstä oikeaan ylämummoon: Gartner arvostaa Microsoftin Power BI:n ja Azure-datatyökalujen avulla johtavaksi toimijaksi BI-markkinassa. Miten? Miksi?

Aikaisemmat Microsoftin BI-välineet ovat olleet lähes poikkeuksetta jonkin muun hallitsevan järjestelmän liitännäisiä tai lisäosia (SQL Server, Office, Sharepoint…), jolloin erityisesti BI-käytössä käyttökokemus ei ole ollut kaikkein optimaalisin. Tällä kertaa Microsoft on ymmärtänyt itsepalvelu-BI:n merkityksen ja käyttäjätarpeen, ottanut vaikutteita helppokäyttöisistä ja visuaalisista kilpailijatuotteista ja jättänyt perinteisempien BI-mammuttien seuraamisen vähemmälle.

Visuaaliset ja helposti käyttöön otettavat ratkaisut

Microsoft käyttää Power BI:stä termiä ”loppukäyttäjän BI”, joka vie näkökulman vieläkin pidemmälle. Tarjolla on jokaiselle jotakin, helposti, riippumatta roolista.

Vaikka Power BI sisältää paljon tuttuja ominaisuuksia vanhoista tuotteista, ovat visualisoinnit ja käyttökokemus täysin uutta. Näillä keinoin Microsoft on päässyt pahimpien kilpailijoidensa iholle ja tietyiltä osin markkinajohtajaksi, kuten Gartnerkin on esittänyt.

Suomessa Power BI on saanut huomiota mm. tivi-lehden osalta. Tivi vertaili helmikuun 2016 numerossaan kuusi pilvipohjaista ja helppokäyttöistä BI-ratkaisua. Power BI arvostettiin pisteytyksen jälkeen ”toimituksen valinnaksi”, erityisesti tasapainoisen kokonaisuuden ja houkuttelevan hinnoittelun perusteella.

Gartner - Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms 2016 vs. 2015
Kuva: Gartner – Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms 2016 vs. 2015

Liiketoiminnan näkökulmasta edellä mainittujen lisäksi tarvitaan myös suunnitelma ja toteutus, josta asiakas saa merkittävää lisäarvoa liiketoiminnan ohjaamiseen ja johtamiseen. Tässä kolme tärkeintä näkökulmaa, miksi Power BI ovat oikea vaihtoehto liiketoimintatiedon hallintaan:

1. Riskitön aloitus

Oli yritys pieni tai suuri, Power BI tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa raportteja ja datan visualisointeja hyvin matalilla kustannuksilla. Power BI:n perustyökalut ovat ilmaisia (Power BI Desktop ja Power BI pilvipalvelu), eikä aloittamiseen tarvita raskaita palvelin- ja ohjelmistohankintoja tai asennuksia.

Lisäksi pilvipalvelussa on valmiina kymmenittäin sisältöpaketteja (Content Pack) eri online-palveluihin, joilla valmiit raportit ja koontinäytöt on mahdollista ottaa käyttöön muutamassa minuutissa.

Asentamalla Desktop-työkalun voit tuoda omassa verkossa sijaitsevista tietokannoista, online-palveluista tai vaikkapa Excelistä tietoa, joka on helppo mallintaa ja visualisoida sekä julkaista tämän jälkeen käyttöön Power BI:n pilvipalveluun. Alkuun pääseminen on siis ketterää ja suoraviivaista.

2. Skaalautuvuus

Kuten edellä mainittiin, alkuun pääsee hyvin pienillä kustannuksilla, jopa ilmaiseksi.

Power BI:stä on olemassa myös maksullinen versio, joka tulee kyseeseen, kun tarvitaan ns. enterprise-tason ominaisuuksia. Tämän Power BI Pro-lisenssin kustannus on kuitenkin hyvin maltillinen, vain noin kymmenen euroa kuukaudessa käyttäjää kohti. Pro lisenssillä voi muun muassa julkaista sisäverkossa olevia datakuutioita, organisaatiokohtaisia sisältöpaketteja, monipuolisempia data-ajastuksia sekä erilaisia yhteistyötiloja O365-ryhmien avulla.

Vaikka Power BI:n käyttö voidaan aloittaa kevyesti, esimerkiksi POC:n (Proof of Concept) jälkeen, on toteutusta mahdollista laajentaa ja kehittää askel kerrallaan hyvinkin laajoihin kokonaisuuksiin. Power BI:tä voidaan myös hyödyntää monipuolisesti vanhojen ja olemassa olevien toteutusten päällä, jolloin sen roolina on toimia ainoastaan tiedon visualisoijana ja visualisointien jakajana eri käyttäjille.

Pilvipalvelun ansiosta liiketoimintakäyttäjän ei tarvitse asentaa koneelleen mitään, ainoastaan kirjautua sisään palveluun omilla Microsoft-tunnuksilla ja käyttää visualisoitua tietoa omiin tarpeisiinsa. Skaalautuvuus koskee siis myös käyttäjiä: kaikille on tarjolla jotain ja käytön oppimiskynnys on tehty mahdollisimman matalaksi.

3. Kehityspolku ja laajennukset

Power BI:n kehityskulku on ollut sanalla sanoen vakuuttavaa! Microsoft on muuttanut kehitysmallia tapaan, jossa käyttäjiltä on alusta asti kysytty palautetta Power BI:n kehittämiseen liittyen ja eniten pyydettyjä ominaisuuksia on tuotu tuotekokonaisuuteen joka kuukausi.

Mikä parasta, oikeastaan kaikki uudet ominaisuudet tähtäävät helpompaan ja monipuolisempaan käyttökokemukseen unohtamatta tärkeitä enterprise-ominaisuuksia, jotka vielä tuotteen julkaisuhetkellä olivat varsin kevyitä.

Helpompaa käyttöä korostavat erityisesti tietomallista tehtävät kyselyt, joilla on mahdollista saada nopeita koneanalyyseja ja riippuvuussuhteita, joita ei välttämättä normaalisti tulisi huomanneeksi. Ja jos jokin tarvittava visualisointi, sisältöpaketti tai tietolähde puuttuu, tarjoaa Power BI ohjelmointirajapinnan (REST API) omien ratkaisujen toteuttamiseen.

Jotta Power BI:n käyttöönotto sujuisi mahdollisimman vaivattomasti, Mepcolla on suunnitelmissa koota valmiita sisältöpaketteja edustamistaan järjestelmistä. Esimerkiksi uudessa Dynamics AX ERP-järjestelmässä on jo valmiiksi hyvin vahva integraatio Power BI:n kanssa, samoin Dynamics CRM Onlinesta ja Dynamics Marketingista on jo olemassa online-sisältöpaketit Power BI:n pilvipalvelussa. Pääset siis halutessasi kokeilemaan Power BI:tä vaikka samantien.

Workshop tarjoaa yksilöllistä ohjausta

Jos haluat tutustua Power BI:hin tarkemmin, varaa aika Mepcon järjestämään workshopiin. Sen aikana käymme yhdessä asiakkaan kanssa läpi Power BI:n tarjoamia mahdollisuuksia ja luomme yksinkertaisen demon asiakkaan omalla datalla esimerkkiraportteineen ja visualisointeineen. Pohdimme myös laajemmin, miten Power BI tukee asiakkaan olemassa olevia toteutuksia kokonaisarkkitehtuurisesta näkökulmasta. Tule ottamaan selvää, miten Power BI hyödyttää juuri sinun yritystäsi!

Me Mepcolla tarjoamme asiakkaillemme tukea niin ratkaisuarkkitehtuurisessa mielessä kuin myös datan mallintamisessa ja käytön kouluttamisessa. Olemme innoissamme näistä kevään (ja syksynkin) uusista tuulista ja toivomme, että olet osa Mepcon BI-tarinaa!

 

Haluatko kuulla lisää Microsoft Power BI:n mahdollisuuksista ja uusista ominaisuuksista? Katso 6.9. pidetyn webinaarin tallenne.  

Blogin kirjoittaja on Vesa-Matti Teppo, Accountor Enterprisen projektipäällikkö.

Facebooktwitterlinkedin

Tuoreimmat blogitekstit

OTA YHTEYTTÄ

Kerro, miten voimme olla avuksi. Jätä yhteystietosi niin palaamme asiaan mahdollisimman pian. Ota ensimmäinen askel jo tänään, älä odota huomiseen.

Accountor Enterprise Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PYSY AJAN TASALLA

TILAA ILMAINEN UUTISKIRJE

Saat yrityksemme tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.