Robotiikka, automatiikka vai vanhassa vara parempi?

Robotiikka on noussut viime aikoina kovaan keskusteluun liiketoimintaprosessien tehostajana. Potentiaalia on paljonkin, mutta osa puheesta menee varmasti uuden teknologian nostattaman alkuinnostuksen piikkiin.

Suurimman innostuksen keskellä on hyvä tutkia tarkemmin myös nykyisiä työvälineitä. Väitän, että useat robotiikan edut ovat toteutettavissa myös nykyjärjestelmillä. Työtähän se luonnollisesti vaatii, mutta nykyjärjestelmien parempi hyödyntäminen muutosprojekteissa on huomattavasti helpompaa kuin uuteen järjestelmään siirtyminen.

Parhaat käytännöt kaikkien tietoon

Useissa asiakaskyselyissä on tullut ilmi, että järjestelmissä on paljon ominaisuuksia, joita asiakkaamme eivät hyödynnä. Järjestelmien koko potentiaalin hyödyntäminen vaatii vuosien järjestelmällistä työtä, oman prosessin hyvää tuntemusta ja tietojärjestelmien ominaisuuksien osaamista.

Parhaiden käytäntöjen levittäminen koko organisaatioon ei ole helppoa. Tuottavuuden lisääminen muuttuvassa liiketoimintaympäristössä vaatii uusien käytäntöjen prosessinomaista kehittämistä ja päivittämistä. Uudet käytännöt on myös levitettävä edelleen henkilökunnan käyttöön.

Vaikka investoiminen robotiikkaan tuntuisikin täydelliseltä ratkaisulta liiketoiminnan tehostamiseen, kannattaa ensin käydä läpi nykyjärjestelmän mahdollisuudet tehokkuusloikan saavuttamiseksi.

Robotiikka vs. nykyjärjestelmä

Mitä robotiikan sitten ajatellaan tekevän? Voisiko samat asiat hoitaa myös perinteisillä ratkaisuilla? Usein vastaus on kyllä. Alla on lueteltuna tästä kolme esimerkkiä.

  1. Robotiikka tekee toistuvia asioita – esimerkkinä tietojen yhdistäminen tai siirtäminen eri lähteiden välillä.

Perinteisesti nämä ratkaistaan integraatioiden avulla. Kahden eri järjestelmän tietoja yhdistämällä luodaan yhtenäinen näkymä esimerkiksi asiakastietoon. Myös tietojen jakaminen eri organisaatioiden alueille on tyypillinen integraation suorittama tehtävä.

  1. Robotiikka valvoo asioita – esimerkiksi asiakkaan henkilöstön vaihtuessa varmistaa, että myyjä on yhteydessä asiakkaaseen, tai että haluttua asiakkuuden hoitomallia varmasti myös noudatetaan.

Perinteisesti nämä ratkaistaan työnkulkujen avulla. Mikäli asiakkaalle tulee uusi yhteyshenkilö, CRM:n työnkulku lisää tehtävän vastuulliselle myyjälle. Jos tehtävää ei suoriteta, järjestelmä raportoi siitä myyjän esimiehelle. Kaikki tämä on hyvin perinteistä toiminnallisuutta.

  1. Robotiikka nostaa esille poikkeuksia – esimerkiksi työntekijöiden tuntikirjauksessa.

Perinteisesti nämä ratkaistaan raportoinnin avulla. Toisin sanoen tehdään raportti, joka kuvaa tuntikirjauksen tilanteen. Erilaisten hälytysrajojen tai liikennevalojen yhdistäminen raportointiin on monessa suhteessa perustekemistä. Raportointi ja hälytysrajat voidaan yhdistää myös työnkulkuun.

Kuka tunnustaa, että yllä olevat kolme aluetta 1) integraatiot, 2) työnkulut ja 3) raportointi ja hälytysrajat on hyödynnetty yrityksessäsi loppuun saakka ?

Hyödynnä nykyinen potentiaali

Nykyiset järjestelmät voi räätälöidä vastaamaan käyttäjän omia tarpeita entistä paremmin, jolloin jokainen voi luoda yllä kuvatuista alueista apuvälineitä juuri itselleen ja omaan työtapaansa. Toisaalta myös ryhmäkohtaiset julkaisut ja omien ratkaisujen jakaminen työkavereiden kesken on mahdollista. Juuri tämä arkipäiväinen digitaalisuuden sääntöjen rakentaminen on sitä arvon rakentamista, jonka nykyaikaiset tietojärjestelmät mahdollistavat.

Myönnän, että yllä olevan ”perinteisen” tietotekniikan ulkopuolella on alue, joka on aitoa robotiikkaa. Tällä tarkoitan uusien yhteyksien ja lainalaisuuksien oppimista – aitoa uutta. Tämä tulee varmasti lisäämään prosessien tehokkuutta tulevaisuudessa. Perinteisesti tätä luovuuden aluetta on pidetty ihmisen monopolina, mutta enää näin ei ole. Uudentyyppiset oppivat algoritmit pystyvät nykyään tähänkin.

Ennen kuin loikataan robotiikkaan, otetaan olemassa olevista järjestelmistä kaikki hyödyt irti. Mahdollisuuksia on paljon, mutta niiden eteen on tehtävä myös työtä. Jos tarvitset käyttötukea, koulutusta, sparrausta tai lisätietoja järjestelmien uusista ominaisuuksista matkalla kohti robotiikkaa, me autamme mielellämme!

 

Blogin kirjoittaja on Heikki Tukiainen, Accountor Enterprisen liiketoiminta-alustojen johtaja.

Facebooktwitterlinkedin

Tuoreimmat blogitekstit

OTA YHTEYTTÄ

Kerro, miten voimme olla avuksi. Jätä yhteystietosi niin palaamme asiaan mahdollisimman pian. Ota ensimmäinen askel jo tänään, älä odota huomiseen.

Accountor Enterprise Solutions Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PYSY AJAN TASALLA

TILAA ILMAINEN UUTISKIRJE

Saat yrityksemme tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.