Mepcolaisten arkea: graduntekijän ensifiilikset

Julkaistu 18.3.2016 - 9:17

Mepcolaisten arkea -sarjassa esitellään mepcolaisia ja kurkistetaan heidän arjen askareidensa pariin.

Takanani on nyt yli kaksi kuukautta työharjoittelua Mepcolla, joten päätin jakaa fiiliksiäni näin blogitekstin muodossa. Ensin hieman lisätietoa taustastani: suoritan parhaillaan viimeisiä metrejä kauppaa ja IT:tä yhdistävästä kansainvälisestä IMMIT -maisteriohjelmasta, jonka puitteissa kirjoitan gradua Turun kauppakorkeakoululle.

Aikataulullisesti minulle ei olisi voinut juurikaan käydä paremmin. Mepcon siirtyminen kuntasektorimarkkinoille tarjoaa erinomaisen tilaisuuden päästä tutkimaan kuntien tietojärjestelmäkauppaa ja sen erikoispiirteitä. Samalla pääsen oppimaan tärkeitä työelämätaitoja ja tutustumaan järjestelmiin myös käytännössä. Esimerkiksi Microsoftin Dynamics CRM on ollut yksi päätyökaluistani aivan alusta lähtien ja taipuu käytössäni moneen jo näinkin lyhyen käytön jälkeen.

Omakohtainen kokemus järjestelmien opettelusta ja niiden hyödyistä päivittäisessä työnteossa on tutkimukselleni arvokasta tietoa. Tavoitteenani on nimenomaan teorian ja käytännön kohtaaminen.

Ketterä organisaatio ja mahdollisuus vaikuttaa

Olen alusta lähtien tuntenut oloni tervetulleeksi Mepcolle, ja harjoittelijanakin olen kokenut olevani täysi tiimin jäsen. Kun pääsin ensimmäisenä työpäivänäni mukaan kuntamarkkinan suunnittelua käsittelevään johtoryhmän kokoukseen, tiesin heti, että tänne on tultu tekemään töitä. Mepcolla vaikutuksen on erityisesti tehnyt organisaation ketteryys: päättäjät ovat lähellä ja heihin on helppo olla yhteydessä.

Harvalla graduntekijällä on vastaavaa mahdollisuutta päästä seuraamaan ja vaikuttamaan aitiopaikalta ohjelmistoyrityksen siirtymistä merkittävästi kasvavaan uuteen markkinaan.

Mepcolta löytyy vaikuttava määrä tukea ja asiantuntemusta, joten lähtökohdat mielenkiintoiseen ja onnistuneeseen tutkimukseen ovat kohdillaan.

Julkinen sektori elää muutospaineessa

Jo tässä vaiheessa tutkimustani voin todeta, että kuntamarkkina tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia. Modernit yksityiset itsepalvelumallilla toimivat palvelut luovat julkiselle sektorille painetta uudistua. Yksipuoleinen katalogimalli ei ole enää tätä päivää, vaan kunnilta odotetaan vuorovaikutusta kuntalaisten, eli asiakkaidensa, kanssa.

Ottamalla käyttöön uusia järjestelmiä, jotka mahdollistavat itsepalvelun verkossa ja kuntalaisten kuuntelun, kunnat eivät ainoastaan lisää asiakastyytyväisyyttä, vaan karsivat samalla kulujaan ja tehostavat toimintaansa. Myös mobiilipalveluiden lisääntyminen tulee olemaan kunnille tärkeä mahdollisuus kehittää toimintaansa. Tästä hyvänä esimerkkinä lääkärin mobiilivastaanotto -kokeilu.

Toimintaa on parannettava ilman riskejä

Tähän mennessä kaikki on sujunut hyvin, mutta vielä kuntamarkkina ei ole täysin kypsä hedelmä poimittavaksi. Muutospelko ja puitesopimukset pitävät kuntia muutaman suuren toimijan asiakkaina. Tiukka julkinen seuranta asettaa kunnille paineita parantaa toimintaansa, mutta toisaalta houkuttelee välttämään suuria riskejä. Kaupungin johtohenkilöstö ei halua päätyä lehtien etusivuille pieleen menneen IT-projektin vuoksi.

Yksityisyys ja turvallisuus ovat ajankohtaisia huolia uusiin järjestelmiin ja pilveen siirryttäessä, erityisesti kunnilla, joilla pääosa datasta koostuu henkilötiedoista. Mielenkiintoiseksi kuvion tekee myös SoTe- ja itsehallintoalueuudistukset, jotka pitävät kuntia varpaillaan hankintojen kanssa.

Matkalla teoriasta käytäntöön

Kunnissa on kuitenkin paljon osaamista ja kiinnostusta toiminnan kehittämiselle, ja Mepcon portfolio vastaa tähän tarpeeseen erinomaisesti. Minulla onkin mielenkiintoinen tilaisuus siirtyä teorioista käytäntöön ja lähteä selvittämään, miten tämä potentiaali saadaan muutettua menestyksekkääksi yhteistyöksi.

Allekirjoittaneelta vielä isot kiitokset mepcolaisille lämpimästä vastaanotosta, edessä on mielenkiintoinen kevät!

Facebooktwitterlinkedin

PYSY AJAN TASALLA

TILAA ILMAINEN UUTISKIRJE

Saat yrityksemme tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.